Linn: ”Så blir vi bättre på att leva i samklang med Guds skapelse!”

- När kärleken är vår drivkraft sprider sig engagemanget snabbt till vår omgivning. Linn Tholén är kommunikatör och biträdande butikschef i Ge för livet-butiken i Norrköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I spalten Helhjärtat i tidningen Direkt inspirerar Linn kring second hand och att leva mer helhjärtat.

Text: Linn Tholén. Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt. Öppnas i nytt fönster.

När vi följer Jesus och präglas av hans kärlek och omsorg växer vi i empati och omtanke för våra medmänniskor och vår planet. Så här års är det inte svårt att känna kärleken till skapelsen, vi längtar efter att ljuset och värmen ska få allt att brista ut blom.

Så hur ska vi gensvara på denna Guds gåva? Låt oss göra en plan för hur vi kan bli ännu bättre på att leva i samklang med skapelsen. Testa att sätta upp några klimatmål för dig själv och din familj - det kan vara en riktigt rolig utmaning! Och när kärleken är vår drivkraft sprider sig engagemanget snabbt till vår omgivning.

Tre utmaningar

Det finns tre områden vi behöver hålla koll på: konsumtionen, maten och resorna. Här kommer några förslag på mål/utmaningar:

  • Skriv en shoppinglista på sådant du verkligen behöver och håll dig till den! Undvik spontanköp och kanske kan du hitta det som saknas second hand?
  • Bli veckovegetarian! Känns det svårt att helt ge upp det animaliska proteinet? Testa att äta växtbaserat måndag-torsdag och låt köttet markera det festliga med helgen!
  • Snart sopar de gatorna och få saker är så härligt som att cykla sig in i de varmare månaderna. Med rätt utrustning blir det roligare, förutom cykelhjälm (viktigt!) går allt att köpa second hand! Om det är svårt att få ihop vardagspusslet kanske du kan utse en dag i veckan som cykeldag?

Det fina med dessa punkter är att de gör gott för både ande, kropp, själ och skapelse! Det är ju så det funkar med Guds rike.

Om Linn

Jag bor i ett hus från 70-talet med min man Olle, och tillsammans med ett fantastiskt gäng har vi startat en församlingsplantering som utgår från Ge för livet-butiken i Norrköping. Jag älskar att laga mat åt mina vänner, läsa böcker i solen och jag hämtar min inspiration på Köpenhamns gator.