Rebecka är med och räddar liv i Zambia

Foto: Anneli Dagernäs

Rebecka är sjuksköterska på Mpongwe missionssjukhus i Zambia. Hon har en passion för att hjälpa människor och jobbar särskilt med barn- och mödravård. En gång i veckan åker hon och sjukhusteamet ut till byar för att väga, vaccinera och ge råd till föräldrar och barn, en insats som räddar många liv och gör stor skillnad. Anneli Dagernäs Öppnas i nytt fönster., regionledare för EFKs arbete i Afrika, har träffat henne och berättar här mer om det viktiga arbetet.

- Jag är så glad att vi kan vara med och göra detta möjligt genom det stöd som EFK ger till vår samarbetskyrka Mpongwe Baptist Association (MBA) som driver sjukhuset, säger Anneli Dagernäs.

- Självklart finns många utmaningar. Ledningen för MBA nämner särskilt det ökade tryck som har blivit på sjukhuset i och med den enorma befolkningsökning som skett i området. I nuläget har de över 55 000 patienter per år och endast tre läkare. Ofta är det svårt att få tag på medicin och när viktig utrustning såsom röntgen och labbmaskiner går sönder tar det ofta lång tid att laga på grund av kostnaden, men också svårigheten att få tag i rätt delar.

Träna nya ledare som tar ansvar i kyrka och samhälle

- Sjukhuset är ett av de projekt som vi i EFK stödjer genom vår partner MBA. Vi stödjer också församlingsrörelsen med ledarutbildning och församlingsplantering och även stipendier till unga vuxna, vilket gör det möjligt att utbilda sig och få jobb. Målet med detta är att MBA ska växa, nya ledare tränas och ta ansvar i kyrka och samhälle.

Den här texten är en del av nyhetsbrevet Utblick, nummer 2 2019. Med Utblick får du varje månad berättelser, nyheter och glimtar från EFKs gemensamma mission. Skriv upp dig som prenumerant här!