Familjen Markström hittade rörelseglädjen tillsammans

Vi är nog många som känner igen oss i att det kan vara svårt att komma ifrån skärmar för att umgås med varandra. Familjen Markström i Kungsportskyrkan, Huskvarna, tog hjälp av programmet Family.fit, som vill uppmuntra familjer att både ha kul, röra på sig, läsa Bibeln och be – tillsammans som familj.

- Det bästa är att vi får tiden med varandra, säger pappa Simon.

Text och foto: Lisa Carlbäck

Family.fit är ett internationellt program för alla åldrar som vill hjälpa familjer att tillsammans växa i tro, kondition och gemenskap. Genom olika pass får man leka, utmanas till rörelse och samlas kring Guds ord. För familjen Markström har det varit ett sätt att ha roligt och hitta rörelseglädjen tillsammans.

– I en späckad vardag med många aktiviteter har programmet varit ett sätt för oss att komma samman som familj, säger Simon.

Format som passar alla

Varje vecka presenteras ett tema och utifrån varje tema kan man läsa en bibeltext, samtala och be tillsammans. Det funkar lika bra att genomföra passen hemma i vardagsrummet som utomhus.

- Det är ett smidigt format som är enkelt att följa. Det finns ofta flera alternativa övningar om man vill göra det enklare eller mer utmanande och passar därför både den som är helt nybörjare och den som är van crossfitutövare, förklarar Simon.

Sonen Elia tycker att det är roligt att göra Family.fit tillsammans med familjen.

– Man leker och tränar på samma gång, det blir som en rolig träning.

Mamma Annelie håller med.

– Family.fit passar vem som helst. Man gör det på sin egen nivå och alla kan vara med.

Sänk kraven

De har även testat att träna Family.fit tillsammans med flera olika andra familjer, både vana och ovana idrottare. Simon berättar att det fungerar alldeles utmärkt att göra som en gruppaktivitet:

– Ibland kan det kännas lättare att göra tillsammans med andra familjer. Det blir också något trevligt att göra ihop som passar både för barn och vuxna.

För att komma igång och hitta rörelseglädjen tillsammans tror de att det är bättre att börja med kortare stunder och prova sig fram.

– Ha inte för höga krav på er utan testa att göra något tillsammans. Det behöver inte vara så snyggt eller avancerat utan kan vara enkla övningar. Är man ovan vid någon rörelse kan man via hemsidan se en video om hur övningen går till innan man testar, tipsar Simon.

Prova på Family.fit och haka på sommarutmaningen!

Gå ihop som familj och utmana varandra till lek, rörelse och gemenskap i sommar. Åsa Björk och Rebecka Udd i Kungsportskyrkan Huskvarna har valt ut några favoriter ur säsong 2 ”Växa tillsammans” från Family.fit och komponerat ihop en härlig sommarutmaning. Gör en del i veckan eller flera på en gång. Lek, skratta och klara utmaningen tillsammans. Avsluta sen med en fest tillsammans med era vänner! Och dra med farfar och lillkusinen också – alla kan vara med!

Här hittar du sommarutmaningen som pdf! Pdf, 3.2 MB.

Om familjen Markström

  • Annelie, 35 år. Kirurg som gillar att spela saxofon, scouting och uteliv.
  • Simon, 38 år. Civilingenjör som gillar att umgås med vänner, spela padel, slalom och friluftsliv.
  • Elia, 9 år. Går i 2:a klass och tycker om att spela fotboll och träna jiu jitsu.
  • Amos, 7 år. Går i förskoleklass och tränar jiu jitsu, krål-sim och simhopp.

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i juni 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text och foto: Lisa Carlbäck