Utsatta barn får hjälp att klara skolan

Skolorna i Arequipa har stora klasser och lärarna kan inte hjälpa alla barn individuellt. Många av barnen kommer från ostrukturerade familjer, många ensamstående mammor lämnar sina barn hos släkten för att söka arbete någon annanstans. Man har också problem med våld och missbruk i hemmen. Ofta kan man i familjen inte ge det stöd som barnen behöver för att klara skolan, och i skolan finns inte heller det stöd som barnen behöver. Detta
resulterar i att många barn har stora svårigheter med det mest grundläggande som att läsa, skriva och räkna. I projektet får barnen hjälp att klara sina läxor, få ett bättre självförtroende och en säker plats att vara på.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

  • 32 barn är inskrivna i projektet för att få hjälp med läxläsning måndag-fredag under terminerna.
  • Barnen får ett lagat mål mat på eftermiddagarna.
  • Projektansvariga gör en uppföljning av varje barn gentemot skolan.
  • Barnen visar goda resultat utifrån att de höjt sina betyg.
  • De barn som kommer från våldsamma hem och som fått sina problem identifierade får samtalsstöd och hjälp av en psykolog.
  • Varannan månad samlas vårdnadshavare eller föräldrarna för samtal och uppföljning av projektledningen.

Vad vill vi göra mer?

Vi skulle vilja öka antalet barn som får hjälp, behoven i området är mycket stora och det finns en stor efterfrågan på nya platser. Vi skulle också vilja ge stöd till barnen även i högre klasser. För närvarande ges stödet till och med 6:e klass.Det finns behov att ha en ytterligare anställd som kan stimulera de barn som är färdiga med sina läxor med lekar och andra aktiviteter. Projektet vill också anpassa miljön efter barnens behov samt investera i datorer, skrivare och projektor.

Projektet hjälper Dany Fernando att känna sig trygg

Dany Fernando är en kille på 9 år som går i tredje klass i grundskolan. Hans pappa är mekaniker och mamman hjälper honom i arbetet. Han har en 5-årig lillebror som heter Juan. När han kom till läxläsningen i projektet visade han svårigheter att anpassa sig i kontakten med andra barn och med verksamhet i sig. Han pratade inte så mycket och hade svårt att klara uppgifterna på egen hand. Han
saknade läsförståelse och hade även svårt med matematik. Projektet har hjälpt honom att anpassa sig och känna sig trygg med sig själv. Han ser glad ut, pratar och leker med kompisarna. Detta är en förutsättning för att han ska komma i kapp med skolan. Bedömningen är att han är på god väg.

Du kan stödja projektet genom att bli fadder genom Barnhjälpen Öppnas i nytt fönster.. Projektet rekommenderas även för en Ge för livet-kampanj Öppnas i nytt fönster..

Insamlingsnummer 49450 · Ge för livet 69450 · Barnhjälpen 59450

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)

0702423277

Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.