Studiestöd i Latinamerika

Många gånger får utbildningsnivån betyda den stora skillnaden för en människas möjlighet till en förbättrad livskvalitet i Latinamerika. Har man utbildningen har man större möjligheter att ta sig ur fattigdom och marginalisering. Eftersom tillgången till högre utbildning är mycket begränsad för den fattige då böcker och universitetsavgifter är höga, finns stipendieprogrammet där faddrar från Sverige kan vara med och stödja
utbildning för ungdomar i Brasilien och Paraguay som annars inte skulle haft möjlighet att utbilda sig. Den här texten är baserad på det samarbete som EFK har med Fepas i Brasilien.

Vad har vi uppnått i projektet?

Idag får nio ungdomar stöd för sin utbildning. Det handlar om såväl sekulära utbildningar som teologiska. I regel får ungdomarna inte ersättning för hela universitetsavgiften utan de pengar de får från EFK ska vara ett stöd.

För att de ungdomar som bäst behöver ska få hjälp finns en projektkommitté som ser på familjens inkomster och utbildningsnivå. Som ett resultat av programmet har vi ungdomar idag som är en del av personalen på CIBIs Administrativa Center, CIBI-ledare och volontärer i projektet och i missionsfältet.

Vad vill vi göra mer?

Den globala ekonomiska situationen är mycket ansträngd. Behovet för finansiering av ungdomars studier är mycket stort. En stor del av den unga befolkningen har inte tillgång till högre utbildning och överger sina studier på gymnasiet för att arbeta. Andelen ungdomar mellan 18 och 24 år som studerar på högskola är endast 21,5 %. Målet är att kunna hjälpa många fler ungdomar med stipendier och för att det ska ske behöver vi höja insamlingen. Att ha en utbildning kan vara den stora skillnaden mellan en lön som man kan leva på och ett liv i fattigdom. Utbildning ger förändring.

Thayanna fick studiestöd för att läsa teologi - nu åker hon ut som missionär

Thayanna är 33 år och kommer från Altamira i delstaten Pará, Amazonas regnskog. Hon är barn till flodbor och gummitappare, och är utbildad inom skogsteknik genom Universitetet i Pará. Som tonåring fick hon lära känna Jesus genom den lokala församlingen och har sedan dess tjänat där. Hon har studerat teologi vid seminariet i Altamira 2020. Tack vare stipendiestödet, kunde hon 2021 gå en missionsföreberedande kurs i staden Aracariguama i delstaten São Paulo. Thayanna är tacksam till FEPAS och på så sätt kunna förena yrkeslivet med kallelsen för att förbereda sig ännu mer för att åka ut som missionär till onådda folk.

Insamlingsnummer 49036 · Ge för livet 69036

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)

0702423277

Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.