Leotir och Katarina: "Gud ger möjligheter i en omöjlig tid"

Mellan den paraguayanska landsbygden och norrländska Ångermanland är kontrasterna stora. Men de två platserna är sammankopplade av en gemensam längtan efter att visa på Guds kärlek för utsatta barn i Paraguay. Samma dag som Anna-Maria Jonsson Öppnas i nytt fönster., regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön, stämde av läget med vår partnerkyrka i landet fick hon ett telefonsamtal från Framtidskyrkan i Gottne-Mellansel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Båda samtalen hade samma budskap: Gud ger möjligheter i en omöjlig tid.

Församlingarna ställer om när skolorna tvingas stänga

Myndigheterna i Paraguay har beslutat att skolorna ska vara stängda resten av året. I ett land där man bor trångt och med flera generationer i samma hushåll, är det ett sätt att skydda de äldre. Undervisningen kommer att ske på distans via nätet.

Men problemet är att många barn saknar tillgång till dator och internet. De fritidshem som församlingarna inom EFKs partnersamfund CIBB bedriver kommer därför nu att ställa om.

– Det vi vill göra nu är att ha internetcentraler i byarna med tillgång till dator och skrivare för att hjälpa barnen att få tillgång till sina läxor och på så sätt hänga med i skolan. Vi kommer att skriva ut deras läxor så kan de arbeta med dem hemma. Det kommer också att finnas hjälplärare till hands för frågor. Tanken är inte att begränsa detta till vår ordinarie målgrupp utan alla barn som behöver hjälp får komma, berättar Leotir Popp, som är CIBBs generalsekreterare.

Det är en utmanande tid, men församlingarna upplever samtidigt Guds närvaro tydligt.

– När vi tycker att vi gjort mycket så ser vi att det finns mer att göra, och när resurserna är slut så ser vi nya resurser komma. Gud förser oss med nya möjligheter i en omöjlig tid.

Framtidskyrkan ställde om sin insamling och slog rekord

Framtidskyrkan i Gottne-Mellansel har under flera år haft ett stort engagemang för utsatta barn i Paraguay. Församlingen har haft en grupp ungdomar på besök i landet och varit aktiva med olika Ge för Livet-insamlingar under åren. Ett välbesökt evenemang är den årligt återkommande kakbuffén, som normalt samlar in 25 000 kr. Inför det här året ville församlingen utmana sig att samla in mer. Sedan kom coronapandemin och planerna slogs helt omkull.

Men arbetsgruppen gav inte upp, utan försökte hitta nya metoder för insamlingen. De lyckades låna en verkstad och erbjöd däckbyten och sålde blomsterlådor, växter och sticklingar.

– Intresset var mycket större än vad vi hade vågat tro. Totalt har vi bytt däck på 21 bilar och sålt och levererat 90 blomsterlådor. Det intressanta har varit att vi kommit i kontakt med nya människor i samhället, berättar Katarina Näslund, som sitter i missionsrådet och är en del av arbetsgruppen.

Initiativet blev en succé och i slutet av kampanjen hade församlingen samlat in 39 000 kr. Det som ser helt omöjligt ut blir med lite kreativitet möjligt, för med Gud är allt möjligt.

Har du en insamlingssatsning på gång eller vill du bolla idéer? Hör av dig till Hans Lindstrand: hans.lindstrand@efk.se eller 070-524 38 75!

Foto: Mattias Davén, Kristina Sandin och privat. Den här texten publicerades i tidningen Direkt i juni 2020.