Utsatta människor får stöd till klimatanpassning

47944 Utsatta människor får stöd till klimatanpassning

Nepal drabbas varje år av klimatförändringar och katastrofer i form av jordskred, översvämningar och jordskalv. Regnet kommer inte som förut vilket gör att tillgången på vatten och mat minskar. Undersökningar visar att runt en tredjedel av alla barn i Nepal är undernärda.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Tillsammans med vår partner International Nepal Fellowship (INF) jobbar vi i EFK i avlägsna belägna bergsbyar med att ta fram rent vatten, plantera träd som binder jorden och bygga skyddsmurar som förhindrar jordskred. Vi jobbar också med trädgårdsodlingar som ger bra skörd trots ett förändrat klimat och som bidrar till en mångsidig daglig kost. Målet med projektet är att skapa välmående, självförsörjande byar, vilket är det vi vill göra i fokusområdet hållbar försörjning.

Kuman Sarki maler spannmål i vattenkvarnen

Kuman Sarki maler spannmål i vattenkvarnen.

Berättelse från projektet

Under 2023 fortsätter vi att plantera olika plantor som bland annat förhindrar jordskred när de växt sig större. De 4150 plantorna (Sichuanpeppar, citron, apelsin, broomgrass) kommer också ge frukt så att de 49 familjerna kan äta men även sälja för att tjäna lite pengar. Projektet har också bidragit till att bygga dammar och att se till att bevattningskanaler fungerar samt att odling görs på ett hållbart sätt. Dessutom har några av dem fått grisar eller getter som stöd för att få en extra inkomst.

En utmaning för människorna i byn Mabang när de skulle mala sitt mjöl var att närmsta kvarn låg långt bort och det var besvärligt att ta sig dit. Några bybor funderade på att installera en dieseldriven kvarn, men det skulle bli dyrt så de sökte efter andra lösningar och byggde till slut en vattenkvarn. INF började vid den tiden att arbeta i området och hade träningar om klimatförändringar. Gruppen som installerat vattenkvarnen förstod då att en vattenkvarn var ett hållbart och miljövänligt alternativ och de fick också hjälp av projektet att reparera kanalen som ledde vattnet till kvarnen. Kvarnen fungerar nu bra och är till stor hjälp, då den sparar mycket tid för dem. Dessutom kan byborna själva sköta och reparera kvarnen så det är en lösning som fungerar i längden.

Framöver jobbar vi vidare med att plantera träd och att utbilda bybor att göra detta på ett hållbart sätt. Genom att undervisa människorna till att odla på ett sätt som håller hjälper vi dem att bättre hantera effekterna som kommer av klimat förändringarna. Vi vill dessutom bygga fler skyddsbanker för att förhindra jordskred. Det här har en avgörande betydelse föratt föra människor ur fattigdom då det räddar liv, förhindrar sjukdom och ger ökad arbetsförmåga. Dessutom vill vi att de grupper av människor som planterar träd registrerarsig hos myndigheterna, vilket är viktigt för att de ska kunna samarbeta med myndigheterna.

Insamlingsnummer 47944 · Ge för livet 67944

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Patrik
arbetar tillsammans med EFKs samarbetsorganisationer för hållbar försörjning i flera länder i Asien.


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.