Betelförsamlingen i Östersund 160 år!

Fyra Betelpastorer gräver i församlingens 160-åriga historia.

70 år före demokratins inträde i Sveriges riksdag bildades i Halland landets första friförsamling, där män och kvinnor, rika och fattiga, hade lika rösträtt. Här kommer en hälsning från Kenneth Hermansson, som var med i 160 års-firandet av Betelförsamlingen i Östersund.

Väckelserörelsen nådde Jämtland via körsnären Peter F Heidenberg, som dagtid sålde pälsvaror på marknader och kvällstid predikade det kristna budskapet, bland annat i Ås och Östersund. Han arresterades och fördes med fångkärra från Jämtland samt hamnade i 16 rättegångar för sina brott mot Konventikelplakatet som förbjöd religiös aktivitet utanför kyrkan.

Ett flertal jämtar tog dock emot budskapet och några döptes vintertid i en vak i Storsjön. Först bildades baptistförsamlingen i Ås och den 18 mars 1864 Östersunds Baptistförsamling. Första tiden samlades man till möten i olika hem, men i september 1883 invigdes den nybyggda Betelkyrkan på Kyrkgatan 51, som fortfarande är gudstjänstlokal.

Sista lördagen i augusti i år samlades församlingen med gäster till festmåltid, med en historisk exposé och ett bildspel, åtföljt av flera minnestal. Nuvarande föreståndaren Robert Andersson höll i trådarna.
Söndagens högtidsgudstjänst leddes av Eivor Westin och präglades av glad gemenskap och sång under musikteamets ledning. En hälsning gavs från EFK genom Ingemar Forss, med uppväxt och mångårigt engagemang i församlingen, samt predikan av helgens huvudtalare, förre Betelpastorn Öyvind Tholvsen.

Betelförsamlingen har alltsedan starten haft ett internationellt engagemang. Adolf Larsson från Östersund reste redan 1893 till Brasilien, men hann knappt starta missionsarbetet förrän han avled i Gula febern. 1907 for Anna Linderström Leander som missionär till Kina, och 1921 Nanna Bill till Indien. Ester Danielsson gav sitt liv för Brasilien dit hon begav sig 1936. Den internationella prägeln syntes även under minneshelgen med ett antal deltagare från Argentina och Colombia i väster till Nepal och Kina i öster, liksom från Zimbabwe och Eritrea. Var sjunde församlingsmedlem kommer från en annan kontinent än den europeiska och Betel är således en av de många kyrkor som bidrar till integration av våra invandrade vänner.

Internationell gemenskap präglar Betel

Glädje och sång under ledning av musikteamet.