Sami* gör skillnad för barn i Afghanistan

”När jag ser glada, friska barn som får möjligheter att utvecklas efter sina förutsättningar, gör det mig till den lyckligaste mannen i världen.”

Orden kommer från Sami* som leder arbetet för barn med psykosocial hälsa i vår partnerorganisation i Afghanistan. Möt honom i denna intervju gjord av EFKs medarbetare Anneli Nilsson.

Hälften av alla familjer i Afghanistan lever på ca 240 kr i månaden, vilket är under fattigdomsstrecket och barnen är de som lider mest. Sami berättar om barnen han möter varje dag, som tigger på gatan eller erbjuder skoputsning för en billig peng. En vardag som gör dem extremt utsatta för våld och övergrepp och påverkar dem både fysiskt och psykiskt. Dessutom är det många som lider av posttraumatisk stress efter upprepade krigsupplevelser eller lever med en psykosocial funktionsnedsättning utan stöd från samhället. Här har Sami hittat sin plats. Det är här han kan göra skillnad!

Att hjälpa barn med särskilda behov är inte den största utmaningen menar Sami. Det är att tackla rotproblemen av fattigdom och strukturella utmaningar med storfamiljer, lärare som brottas med små resurser och 50 elever i varje klass. Dessutom finns det mycket okunskap kring psykisk ohälsa och psykosociala funktionsnedsättningar som gör att barn straffas, mobbas eller göms undan eftersom de är en skam för familjen.

Arbetar troget och målmedvetet

Sami har 17 års erfarenhet av socialt arbete och ser hur arbetet med att förändra tankemönster och sociala normer gett resultat. Men, betonar han det är nödvändigt att samarbeta med myndigheter, erbjuda kunskap och tillsammans skapa hållbara system där psykosocial hälsa blir en naturlig del av hälsovården och skolors läroplan. Sami har tillsammans med sitt team översatt och anpassat ett material från Världshälsoorganisationen WHO i Livskunskap som teamet jobbat med i skolor, byledare och föräldragrupper vilket slagit väl ut. UNICEF har tagit efter och inför nu detta arbete i alla sina barnprojekt i Afghanistan. Sami väntar på det slutgiltiga beslutet från myndigheterna, men då kommer deras förebyggande arbete att finnas med i de nationella riktlinjerna för Afghanistans nationella hälso- och skolväsende. En annan framgångsfaktor är att jobba med hela familjen och skapa små nätverk där alla lärdomar förankras och sprids vidare i byn.

Och jag imponeras! Vår partnerorganisation har arbetat troget och målmedvetet med att informera, utbilda och skapa förutsättningar för människor med psykosociala utmaningar i över 20 år och nu ser de frukten av sitt arbete. Och allt bygger på den tillit som människor som Sami skapat genom att alltid stå kvar på de svagas sida i en stark övertygelse av att förändring är möjlig.

"Vi afghaner måste äga kunskapen själva"

Barnen är framtiden och jag drömmer om ett Afghanistan där barnen får det stöd och skydd de har rätt till genom lagar och ett förändrat tankesätt. Där alla barn går i skolan och barnarbete och aga är förbjudet.

På min fråga om vår roll som EFK uttrycker Sami sin tacksamhet för vårt stöd som gör det möjligt för barn att få professionell hjälp, förståelse och stöd att leva ett normalt liv med skola, vänner och en framtid. Men tillägger han, "vi behöver också få ta del av er kompetens och beprövade metoder i arbetet med psykosocial hälsa och skapa nätverk där vi kan utbyta erfarenheter. För sanningen är den att säkerhetsläget är osäkert och utländska medarbetare kommer och går. Vi afghaner måste äga kunskapen själva. Först då kommer vi se varaktig förändring."

Innan vi skiljs åt i vårt skype möte säger han:

”Jag vet att ni ber. Fortsätt be för fred i Afghanistan och för oss och vårt arbete ”.

 

Text: Anneli Nilsson, EFKs medarbetare

*Sami är ett fingerat namn

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i november 2020. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.