Medarbetare i fält: "Vi är alla kallade att korsa gränser"

Gränsöverskridande i ett land i Sydostasien.

"Genom att komma utifrån har vi möjlighet att korsa gränser som annars inte korsas, i det här fallet gränsen in i ett samtalsämne. För det krävs goda relationer, respekt och ödmjukhet."

Det skriver EFKs medarbetare i ett land i Sydostasien.

"Vi sitter i det dammiga rummet där solen har svårt att hitta in och äter frukt och samtalar om livet och församlingen. Försiktigt lyfter jag på locket till ett ämne som är tabu inom kyrkan – ledarnas betoning på ekonomisk välfärd som ett tecken på Guds välsignelse för att rättfärdiga sin egen livsstil. Framgångsteologi mixad med korruption. Min vän, som själv är församlingsledare, instämmer direkt och delar sedan sina egna erfarenheter. Hon själv skulle aldrig ha vågat initiera samtalet. Genom att komma utifrån har vi möjlighet att korsa gränser som annars inte korsas, i det här fallet gränsen in i ett samtalsämne. För det krävs dock goda relationer, respekt och ödmjukhet. Det tar tid. I den här specifika relationen har vi haft förmånen att få bygga vidare på en långvarig relation mellan EFK och församlingsrörelsen, som startade långt innan vi flyttade hit. Det är vackert att få vara en del av något större och en glädje att få samtala om viktiga saker. Som Jesu efterföljare, tillhörande Guds rike, är vi alla kallade att korsa gränser. Även i Sverige är vi, som troende, del av en annan kultur än enbart den svenska – Guds rikes kultur.

Var gärna med och be för kyrkan i Asien – för goda exempel på sunt ledarskap och en öppen och ärlig dialog."

/EFKs internationella medarbetare i Sydostasien

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i februari 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.