Ida hjälper unga från en glasbur

Ida Tonnvik och Stina Hjelm i glasburen. Foto: Linnea Hjelm.

Ida Tonnvik och Stina Hjelm i glasburen. Foto: Linnea Hjelm.

Ida Tonnvik hade besökt Musikhjälpens glasbur i Göteborg och tänkt ”Vad coolt det hade varit att vara där inne.” Några år senare blev hon en av programledarna för Frizonhjälpen, en liveradio och insamlingskampanj inne på Frizonfestivalen.

- När jag fick förfrågan om att bli programledare blev jag först jätteglad, men sedan tackade jag nej för att jag skulle på bröllop. Lyckligtvis gick det att lösa ändå så att jag kunde vara med på torsdagen och fredagen.

Sändningen pågick från klockan nio på morgonen till tre på kvällen från en glasbur på området. Programledarna Ida, Linnea Gullholmer, Pelle Lindvall och Stina Hjelm tog emot artister, predikanter och festivalbesökare för intervjuer och framträdanden.

- Fredagkvällen efter gudstjänsten hade jag och Linnea jätteroligt i buren, säger Ida Tonnvik. Niello kom, och även systrarna Amanda och Matilda som var jätteduktiga och roliga att prata med. Vi träffade också tonårskillarna från bandet R2BD som skulle spela senare.

- Det svåraste var att veta hur man ska göra när man intervjuar inte minst kändisar. Jag är inget proffs på detta. Men jag lärde mig mycket och vill gärna göra det igen, det var jätteroligt.

Frizonhjälpen invigs. Foto: Linnea Hjelm.

Årets tema för Frizonhjälpens insamling var ”Unga har rätt till en framtid.” Pengarna samlades framför allt in via Swish, och festivalbesökarna kunde önska en låt när de gav sin gåva. Frizonhjälpen fick även en fjärdedel av pengarna som samlades in via Missionsloppet som arrangerades av festivalen och KRIK.

Totalt kom över 40 000 kronor in till Frizonhjälpen. Pengarna fördelas mellan Equmenias insamlingsarbete ”Alla på samma kula” och två av Evangeliska Frikyrkans Ge för livet-projekt: “Trygg tillvaro för diskriminerade minoritetsfolk” i Brasilien och “Hållbar försörjning och fattigdomsbekämpning” i Afrika.

Ida Tonnvik är nöjd med resultatet men tror att de kan samla in ännu mer om det görs om.

- Det känns jättebra med tanke på att det var ungdomar som vi samlade in pengar för. Samtidigt tror jag att vi kan samla in ännu mer pengar om vi kommunicerar ännu tydligare vad pengarna går till.

Vad är det då som motiverar Ida att engagera sig för ungdomar ute i världen?

- Det som i grunden motiverar mig att hjälpa andra är utan tvekan Jesus. I evangelierna är det så oerhört tydligt att Jesus hade ett så stort hjärta för de svaga och marginaliserade, för fattiga och utstötta. Hela tiden upprättar Jesus dessa människor, talar om att den minsta är den störste och säger klart och tydligt att ”Vad ni har gjort för dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig” (Matt 25:40). Det är ju ganska uppenbart att vi har ett ansvar för varandra, och det är en sådan värld jag tror på.

- Sen betyder det ju inte att det alltid är lätt. Hur ofta väljer jag inte mig själv före andra? Men jag längtar efter att mer och mer leva i den kärlek som Jesus ger, och jag tror och hoppas att han leder mig dit. Även om det är så himla svårt att känna det ibland.

Här kan du också stödja EFK:s arbete för barn och unga ute i världen.

Ida Tonnvik. Foto: Stina Hjelm.