Barnrättsambassadören Karin: "Då blir jag heligt upprörd!"

Karin Jonsson besöker gärna församlingar och andra grupper för att samtala om synen på barn och barnhem.

- Bryr vi oss inte om barnen, då blir vi som en vacker burk med tomt innehåll. Det är Jesusliv att leva med en passion för barns rättigheter!

Det säger Karin Jonsson från Ljungskile, med en tydlig passning till svenska församlingar: sätt alltid barns bästa i centrum – i Sverige såväl som utomlands.

Men vad är då barns bästa? Karin fick sig själv en ögonöppnare för två år sedan efter ett seminarium på Torpkonferensen. Det var då hon först kom i kontakt med Barnhemsdialogen, som syftar till att lyfta fram barns utsatthet internationellt, med särskilt fokus på problematiken kring barnhem.

- Jag kände direkt: wow, vad bra att jobba med detta i kyrkan!

Sagt och gjort, några månader senare var hon själv en av projektets barnrättsambassadörer. Visserligen har hon alltid tyckt att barn mår bäst av att växa upp i en familj, men nu har hon fått upp ögonen över problemets storlek – att barnhem blivit en industri där tusentals barn far illa, i stället för att få den trygga, kärleksfulla uppväxt de behöver.

Men låt oss backa bandet lite. Vem är egentligen Karin Jonsson?

- Jag bor i Ljungskile norr om Göteborg där jag är med i en församlingsplantering. Jag är gift med Mathias och vi har fått fyra fantastiska barn. För tillfället jobbar jag som vikarierande diakoniassistent på Orust.

Karin berättar om hur uppväxten i en folkhögskolemiljö, med dess möten över generationsgränserna, har präglat henne. Familjen bodde på skolans område och hemmet var öppet och varmt. Att träffa ungdomar hör fortfarande till det bästa hon vet och det märks på hennes val i livet: jobb inom barnomsorg och skola, engagemang i själavårdsteam för tonåringar och ett intresse för keramik som redskap i relationen till unga. Samtidigt har hon gett sina egna barn mycket tid när de var små.

Bland det värsta hon vet är däremot när hon ser barn fara illa, särskilt när vuxna missbrukar sin ställning.

- Då blir jag heligt upprörd!

Vill utmana andra att tänka om

Så sker tyvärr både i Sverige och i andra länder, och där kommer barnhemsfrågan in i bilden. För även om barn kan fara illa även i familjer, så visar forskning att institutioner ofta gör mer skada än nytta. Karin har tidigare skänkt pengar till barnhem och besökt ett barnhem i Tanzania, men nu tänkt om.

- Det är så viktigt att se möjligheterna till att förändra barns villkor och göra det på ett hållbart och rättighetsbaserat sätt. Jag har själv gjort en personlig resa i detta.

Numera väljer hon att i stället stödja projekt där barn får växa upp i familjer. Hon vill utmana andra att våga ompröva saker, ta till sig ny kunskap och reflektera utifrån ett barnperspektiv när man stödjer arbeten som bedrivs för barn.

- Det är lätt att få dåligt samvete, men det är bättre att tänka framåt. Det är bara det jag är medveten om som jag kan göra något åt, slår hon fast.

Barnhemsdialogen drivs gemensamt av Evangeliska Frikyrkan, Erikshjälpen och Svenska Alliansmissionen, med stöd av Svenska Missionsrådet. Vi samarbetar för att försöka sprida kunskap om barnhem och barns rättigheter bland församlingar och enskilda. Ett 15-tal barnrättsambassadörer är utbildade för att leda samtal om dessa frågor. Vi kommer gärna på besök till din kyrka, missionsråd eller skola. Hör av dig så berättar vi mer!

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i september 2021 Öppnas i nytt fönster..
Text: Stefan Östman Foto: Privat

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Jag berättar gärna mer om Barnhemsdialogen!

Stefan Östman
Projekthandläggare Internationella programmet
070-310 82 42

Mejla mig!