Mottagande av ukrainska flyktingar
Över tre miljoner människor har nu flytt från Ukraina för att undkomma krig och konflikter. Behovet av flyktingmottagande är och väntas bli stort i Sverige. Här samlar vi värdefull information till dig och din församling.
Gå med i facebookgruppen Kristet engagemang för flyktingmottagande från Ukraina. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där får du uppdateringar och kan även dela erfarenheter och ställa frågor kring att ta emot flyktingar.
Erbjud boende till ukrainska flyktingar
För närvarande är behoven av boende täckta. Tack för allt engagemang! Vi återkommer här om det framöver behövs fler boenden för människor på flykt genom EFK.
Om en flykting bor hos dig men vill flytta kan man kontakta Migrationsverket för flytt till ett av Migrationsverkets boenden där det finns plats.
Som flykting har man rätt till ekonomiskt stöd för mat. Detta gäller såväl för den som bor på eget boende som för den som bor på ett av Migrationsverkets anvisade boenden. Rätten till ekonomiskt stöd gäller inte om man flyttar till ett område med sociala och ekonomiska utmaningar.
Här har vi tagit fram en checklista för dig som tar emot flyktingar i ditt hem. Pdf, 149.2 kB.
Ge en gåva
Var gärna med och bidra till EFKs arbete för att stötta mottagandet av flyktingar från Ukraina i Sverige.
Insamlingen är godkänd för skattereduktion. Läs mer om skattereduktion här.
Du kan också ge en gåva via bankgiro: 900-5588 eller swisha direkt till 900 5588. Märk gåvan ”Flykting Ukraina”.
Jag vill hjälpa till
Har du resurser du kan ställa till förfogande såsom tolkning, ekonomisk sponsring, mat eller transport? Skriv gärna i facebookgruppen Kristet engagemang för flyktingmottagande från Ukraina. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bemötande
Något som vi alla kan hjälpa till med när vi möter människor som flytt hit är ett gott bemötande. Här finns några länkar där du kan läsa mer om de känslor och reaktioner som en flykting går igenom och vilket behov av stöd de kan ha.
- Bemötande och krisstöd för flyktingar från Ukraina. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Att möta flyktingar med trauma. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Viktigt! Tänk på att inte lägga ut bilder på flyktingar du möter i sociala medier.
För dig som möter barn
Många som kommer bär på ett trauma och för dig som möter människor på flykt är det viktigt att ha förståelse för vad barn kan behöva och hur de ofta reagerar. Vi tipsar om Rädda barnen som sammanställt värdefull information om ”viktiga vuxna” och vuxnas bemötande av barn med trauma.
- Traumamedveten omsorg. Råd från Rädda barnen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Barn, trauma och hjärnan. Film från Rädda barnen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Frälsningsarmén har tagit fram råd om att möta barn på flykt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fakta Ukraina
För att kunna möta människor på ett bra sätt kan lite information om det land de kommer från vara till hjälp. Här kan du läsa mer om Ukraina från Utrikespolitiska institutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ge hopp från Bibeln
22 utvalda psalmer på engelska och ukrainska
Om du möter en flykting från Ukraina och vill ge hopp från Bibeln, då kan detta häfte vara till god hjälp. Häftet består av 22 utvalda psalmer och finns på både engelska och ukrainska.
The Chosen
Denna tv-serie om Jesus och lärjungarna finns med ljudspår på ryska, eller med undertexter på ukrainska. Man ser den genom denna app (finns på Apple App store och Google play). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Biblar och bibeldelar på olika språk
- Jesusbutiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. säljer biblar, nya testamenten och enkla traktater på många olika språk.
- Gideoniterna erbjuder gratis Nya testamenten för utdelning. För mer information, kontakta Gideoniterna via e-post info@gideoniterna.se
- På väg är en liten skrift Svenska Bibelsällskapet gett ut. Den innehåller ett urval av bibeltexter samt nutida vittnesbörd och berättar om uppbrott och flykt, och hur Gud vill ge hopp och tro till den som brutit upp. På väg finns att beställa på arabiska, engelska, farsi och svenska på bibelbutiken.se.
- Appen YouVersion. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På den finns både Bibeln och olika filmer på ukrainska, till exempel Jesusfilmen och några av Bible Projects videor. (OBS! För att se vilka ukrainska resurser som finns på appen, ändra språkinställningen för Bibeln, inte för hela appen, till ukrainska.)
- Bibeln på ukrainska i bokform finns på till exempel amazon.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och bibelsällskapet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Språk
En av de viktigaste saker en nyanländ person från Ukraina behöver göra är att börja lära sig svenska. Oavsett hur länge man kommer stanna är det viktigt dels för att känna att man gör något meningsfullt, dels för att det hjälper med socialisering och integration. Om en flykting stannar i Sverige genom massflyktsdirektivet får man inte rätt till SFI, och om man söker asyl tar det ofta lång tid innan SFI kommer igång. Att vänta på SFI är ingen bra lösning.
Vi vill uppmuntra språklärare och pedagoger av olika slag att initiera kurser i vardagssvenska lokalt eller digitalt. Om man registrerar en språkträning som studiecirkel hos Studieförbundet Bilda kan man också få ekonomisk hjälp. (www.bilda.nu Länk till annan webbplats.) När vi får veta om kurser, digitala eller lokala, kommer vi att informera om det här.
Snabb översättning av fraser och ord
Du kan använda Google translate på din dator eller smartphone. I Google translate kan du tala in en mening på svenska som då översätts till ukrainska. Det fungerar också tvärtom, alltså att man talar in på ukrainska och appen översätter då till svenska.
Att lära sig svenska
I avsaknad av SFI (eller i väntan på) kan din ukrainska vän börja lära sig svenska direkt på flera olika sätt.
- Språkappar, till exempel Duolingo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Fler finns på www.top5sprak.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Svenska för alla är en webbplats är till för dig som är nyanländ eller asylsökande i Sverige och som på egen hand vill lära dig svenska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i väntan på att få börja utbildningen sfi – svenska för invandrare. Den är också till för dig som redan påbörjat utbildningen sfi.
- Språkkafé i kyrkan. Detta blev vi mästare på under 2015 och framåt! Otaliga människor har fått grundläggande språkfärdigheter och inte minst vänner och ett varmt socialt sammanhang genom våra språkkaféer. Fortsätt, eller starta upp igen!
- Språkkafé för ungdomar. Använd den första timmen av era vanliga ungdomssamlingar till att ha ett språkkafé för ungdomar.
- Se till att ukrainska flyktingar i ert närområde får varsin ”språkkompis”. Gärna nära i ålder. Någon som de kan träffa typ en timme i veckan för att fika och öva allt ifrån glosor till fraser. En språkkompis är inte en språklärare, utan helt enkelt någon som talar svenska som kan ge av sin tid till att hänga med en vän från Ukraina.
Studiematerial för fysiska eller digitala träffar
Meningsfull Väntan är ett studiematerial från Bilda för fysiska eller digitala träffar. Det består av nio korta filmer med olika teman, en studiehandledning till ledaren och ett arbetsblad till deltagaren. Målgruppen är framförallt asylsökande som väntar på beslut. Syftet är att ge människor som väntar på besked möjlighet till en ”meningsfull väntan” genom ett erbjuda ett antal studietillfällen i ett sammanhang som kan skapa mening och ge deltagaren kunskaper som kan vara bra att känna till om det nya landet. Materialet bygger på att deltagarna ser och lyssnar på filmerna och sedan diskuterar med varandra, reflekterar över det sammanhang de bär med sig och det nya samhället de hamnat i. Det här är ingen språkkurs utan ett samtal om det nya samhället, uppbyggt som en studiecirkel. Samtliga nio filmer är textade på svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinska, persiska samt dari. Läs mer om Meningsfull väntan här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktiviteter som församlingar kan göra
Vill din församling ta initiativ till aktiviteter och satsningar, ta gärna kontakt med Studieförbundet Bilda. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Genom Bilda finns möjlighet att få hjälp att arvodera exempelvis en ledare eller köpa in material.
För dig som vill veta mer
Kort fakta kring flyktingmottagande
Alla som flyr från Ukraina ska anmäla sig hos Migrationsverket, helst från dag 1.
Ukrainska medborgare är viseringsfria inom Schengen. De har rätt att vistas i valfritt Schengenland i 90 dagar.
Massflyktsdirektivet aktiverades den 4 mars 2022 och omfattar:
- ukrainska medborgare och
- personer med skyddsstatus i Ukraina
- som lämnade Ukraina efter den 24 februari 2022
Massflyktsdirektivet syftar till att snabbt ge personer skydd och att avlasta EU-ländernas ordinarie asylsystem.
För att få uppehållstillstånd ansöker man hos Migrationsverket.
Uppehållstillstånd beviljas i ett år till och med 4 mars 2023 och kan sedan förlängas. Det är ett tillfälligt tillstånd.
Personer som får uppehållstillstånd i Sverige till följd av massflyktsdirektivet har rätt till boende, ekonomiskt stöd och sjukvård. Migrationsverket ansvarar för detta. De har också rätt att arbeta i Sverige, men inte rätt till SFI. De kommer inte kunna folkbokföra sig i Sverige.
Personer som får uppehållstillstånd på grund av massflyktsdirektivet kan också söka asyl. Just nu fattar Migrationsverket inga beslut i asylärenden från Ukraina. Inga personer med utvisningsbeslut verkställs till Ukraina just nu.
Anmälan hos Migrationsverket
Det kommer inom kort att finnas möjlighet för ansökan hos Migrationsverket på flera orter. På Migrationsverkets webbplats kan du läsa mer om det. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Migrationsverkets information om boende
Med anledning av situationen i Ukraina söker nu Migrationsverket flera bostadsplatser i första hand i närheten av våra befintliga kontor.
Migrationsverket har gått ut med en upphandling gällande tillfälliga bostäder. Upphandlingen vänder sig endast till dig som vill hyra ut en tjänst som inkluderar bostadsplatser, måltider och annan kringservice. Migrationsverket hyr inte bostäder av privatpersoner.
- Läs mer här om bostäder för människor som flyr. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kontaktuppgifter för dig som vill hyra ut tillfälliga bostäder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information från Migrationsverket till flyktingar
Asylrättscentrum har uppdaterad information om masskyddsdirektivet
Ansök om stadsbidrag för integration
Bidrag från Länsstyrelsen för tidiga insatser kan beviljas till insatser som inkluderar personer inom massflyktsdirektivet. Ansökningsförfarandet pågår nu under mars månad. Läs mer här om ansökan och bidraget här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.