Yrkesträning lyfter människor ur fattigdom

I Egypten har andelen fattiga minskat över tid. Samtidigt har pandemin i kombination med ekonomisk recession påverkat arbetslösheten och den generella utvecklingen i fel riktning. Klyftan mellan fattiga och rika i landet
fortsätter att vara mycket stor. Vår partner Think & Do har lång erfarenhet av att tillsammans med lokala församlingar utrusta människor så att de kan lyfta sig ur extrem fattigdom. Genom grundläggande utbildning i olika yrken får unga människor en chans att försörja sig själva och sina familjer. Utbildningarna sker i huvudsak på Think & Do:s center Oasis och i det nybyggda community-centret i Kairo. En majoritet av kursdeltagarna går vidare till arbete och försörjer både sig själva och sina familjer.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Sedan starten 1998 har över 18 000 personer fått yrkesträning och närmare 8 000 små företag har startats genom mikrolån. Yrkesträning ges numer i fjorton olika kategorier såsom sömnad, hårfrisör, rörmokeri, datakunskap, bilkörning, lagning av mobiltelefoner m.m. Träningarna är enkla och anpassade till personer med låg eller ingen tidigare skolgång. Think & Do följer upp alla som genomför yrkesträningen. 2021 fick en majoritet av de som genomfört utbildningen arbete och inkomst efter genomförd yrkesträning. En övervägande majoritet av de som deltar i yrkesutbildningen är kvinnor som ofta kommer från mycket utsatta situationer. En mindre del av stödet vi ger till Think & Do är generellt organisationsstöd.

Vad vill vi göra mer?

Att hjälpa människor till arbete och egen försörjning är ett avgörande steg ut ur fattigdomen. Arbetslösheten i landet fortsätter att vara ett problem och Think & Do har förmågan att adressera problemet. Projektet hjälper långsiktigt utan att skapa beroende. Det stärker unga, utsatta människor i både praktisk förmåga och självförtroende. Think & Do vill addera fler yrken till sina utbildningar för ett anpassa sig till behoven på arbetsmarknaden. Exempelvis har man sett ett ökande behov av sekreterare, ett yrke som är tillgängligt för många kvinnor. En viktig del av kurserna är också delarna som handlar om en förbättrad livsstil. Flera berättelser handlar också om hur kurserna hjälpt människoratt komma ur olika beroenden.

Ashraf: Oasis är en fantastisk plats

Ashraf berättar : “Jag jobbade som målare men en dag föll jag och bröt benet. Sedan dess kan jag inte arbeta som jag gjorde förr. En vän tipsade mig om yrkesutbildningen. Han hade gått mobilkursen och arbetade nu framgångsrikt i en mobilshop. Jag bestämde mig för att gå kursen. Jag har nu fått lära mig om både mjuk- och hårdvara, mobilens alla komponenter och mycket annat. Nu när jag avslutar och åker hem kommer jag att ha ett tool kit med mig och kunna börja jobba med det jag lärt mig. Oasis är en fantastisk plats och har de bästa lärarna!"

Projektet rekommenderas för Ge för livet-kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 43433 · Ge för livet 63433

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.