Samtalet om samkönade relationer

Nu har den arbetsgrupp som å rörelsens vägnar ska fördjupa sig i frågan om samkönade relationer formats. Arbetet kommer att pågå under en längre tid och inleds i april med digitala uppsamlingsmöten där rörelsen får möjlighet att ge medskick in till arbetsgruppen.

Det var på EFKs kongress förra året som styrelsen fick i uppdrag att arbeta med frågan, enligt en motion som lagts fram. Arbetgruppen består av 20 personer från EFKs gemensamma organisation, från rörelsen och Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Syftet med arbetet är att belysa frågorna utifrån EFKs teologiska profil som beskrivs med de fyra ledorden: evangelikal, karismatisk, baptistisk och missionell. Planen är att arbetsgruppen ska presentera en rapport, eller åtminstone en delrapport, på kongressen 2022.

På den här sidan samlar vi materialet som kommer att vara en del av arbetsgruppens process. Materialet är dels från de fyra uppsamlingsmöten som skedde under april månad, och ett möte med ungdomsledare som kommer att ske i maj. Protokollen från dessa möten kommer att dyka upp här på hemsidan efter den 12 maj.

På denna sida finns också även tidigare material med inspelningar, temadagar, samtalsmaterial och boktips.

Tidigare material

Låt oss prata om: Samkönade relationer

På uppdrag av EFKs styrelse har vi, Linalie Newman och Markus Sand, tagit fram ett upplägg för samtal i församlingen kring frågan om samkönade relationer. SamtalsmaterialetPDF är framför allt tänkt att hjälpa församlingar som ännu inte bearbetat frågan att göra det tillsammans en församlingskväll eller liknande.

Materialet består av en pdfPDF med en introduktion till samtalet, ett case och samtalsfrågor. Vi har också tagit fram en film (se ovan) som är tänkt att användas som inledning på kvällen.

Vi vill uppmuntra er som inte fördjupat er i ämnet att läsa någon eller några böcker i förväg eller åtminstone lyssna på de föreläsningar som länkas till på denna sida.

Temadag med Debra Hirsch 2019

Den 22 mars 2019 var Debra Hirsch i Örebro och hade en dag på temat ”Ett missionellt perspektiv på sexualitet, gender och identitet”. Hon talar som pastor men också med ett inifrånperspektiv och utifrån egna erfarenheter. Vi spelade in hennes föredrag men hon vill inte att de läggs ut offentligt vilket gjort att vi endast delat dem i Facebook-gruppen EFK Ledare. Är du inte med i den gruppen kan du ansöka om det och hitta det där genom att söka på Hirsch. Inlägget med länkar lades ut den 26 oktober 2019. Debra Hirsch har skrivit boken Redeeming Sex – Naked Conversations about Sexuality and Spiritualitylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inspelningar från samtalsdag 2016

Inspelningar från den samtalsdag om samkönade relationer som EFKs Sverigeprogram anordnade i Umeå den 16 januari 2016. Samtalsdagen var för församlingsledare, styrelseledamöter, äldste och pastorer inom Evangeliska Frikyrkans församlingar.

Högerklicka på länkarna och välj "spara som" för att spara ner dem till datorns hårddisk.

Powerpoint från samtalsdagenPowerpoint

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Jag leder arbetsgruppen för samtalet kring samkönade relationer

Ingemar Forss
Missionsdirektor

070-981 55 10

ingemar.forss@efk.se

Jag leder arbetsgruppen för samtalet kring samkönade relationer

Linalie Newman
Missionsdirektor

070-441 62 15

linalie.newman@efk.se