Tack för stöd till Moçambique

 

Tack vare er ALLA fick 600 personer mat onsdagen den 13/2!

Bo Nilsson på Mercy Air ger en ögonblicks-rapportering:

Jag var uppe vid 5 tiden och flög med Mattias i helikoptern till Mozambique för att dela ut hinkar med mat.

Vi flög till Chibutu och hade det som bas. 120 hinkar som vägde 14 kg vardera skulle flygas ut till områden som har varit avklippta sedan första vattnet stängde alla möjligheter att komma ut.

En hink innehåller toalett artiklar, torr varor, burk mat, ljus, te. Detta räcker för fem personer i ca två veckor, ev längre.

Först flög vi ut med medhjälpare och undersökte var nöden var störst. Först kom vi till Makhezi. Det är den största byn i denna djungel. Här finns en liten klinik, affär och en liten skola.

Sedan flög vi in till byarna Phukane och Mabundeni, de hade inget. I två år hade byarna torka och nu i år så var majsen fin….då tog vattnet det. Ingen mat. Det var stort jubel när vi kom tillbaka med hinkar av mat.

I Mabundeni satte jag mej och pratade med Sergio som var en ledare i byn. Han berättade att där vi nu satt hade vattnet varit en meter högt. Dom gick upp på taken och väntade tills vattnet hade sjunkit undan.

-”Det var som en stor vägg som kom emot oss, med den sjönk snabbt ned” sa han. Det blir alltid mer malaria när detta händer, påpekade han. Vi såg en flicka som heter Masela ligga sjuk i malaria bredvid oss. Dom hade varit till kliniken i Makhezi och hämtat medicin. Dit var det en mil. Ambulansen var en vagn som drogs av två åsnor.

Var får ni vatten ifrån, ville jag veta. Från små vatten samlingar som bildats efter regnet svarade han. På vintern får vi gå en mil till Makhezi för att hämta vatten.

Vad lever ni av, ville jag veta.  Majs, bönor och en typ nötter. De ägnar sig också åt jakt. Det finns mycket vilt i bushen.

TACK till er ALLA som har och kommer att hjälpa till i Mocambique. År 2000 när senaste översvämningen inträffade, tog det 4 månader att komma till normal läge. Med vår hjälp kommer det att vara snabbare, tror vi.

Så långt raporterat av Bo Nilsson, Mercy Air.

Ge för livet fortsätter katastrof-insamlingen för översvämningsoffren i Mocambique.

Ge Er gåva via Bg 900-5588,

ange K527 Översvämning Mocambique

eller ge 100 kr genom att SMS:a GFL100 till 72980

 

 

Så här såg det ut när katastrofen var ett faktum:

Många jobbar mot klockan för att rädda liv i det översvämningsdrabbade Moçambique, där regnkatastrofen är den värsta sedan år 2000. Mammor med barn på ryggen dras upp från vattenmassorna i sista stund och medicin flygs in, tack vare insatser från ett kristet flygsällskap som Ge för livet stöttar.

Ge din gåva direkt genom att klicka här!

Omkring femtiotusen människor har drabbats av översvämningar i de centrala och södra delarna av Moçambique där kraftigt regn fallit under två omgångar den senaste veckan.  Värst drabbad är staden Chockwe där stora delar ligger under två meter djupt vatten och där vägarna är stängda för fordon att nå fram till behövande. Det kristna flygsällskapet Mercy Air som flugit över området flera gånger sedan katastrofen började förra veckan, vittnar om att staden är täckt av vattenmassor utan ände och att befolkningen har förlorat allt de äger.
– Det värsta jag har sett är mammor som sitter i träden med sina barn på ryggen, berättar Matthias Reuter, som är helikopterpilot för Mercy Air i White River, Sydafrika.


Matthias har besökt området tolv gånger sedan regnet började falla förra veckan och berättar att risodlingar förstörts, lokala affärer fallit samman och bostadshus helt ligger under vatten.
– Jag har sett människor som nästan drunknat, gamla och barn som sitter fast på taken och människor som klänger sig fast vid träden med både getter och kycklingar. Jag har också sett djur flyta runt i vattnet.
I fredags räddade Matthias och hans kollega ett 20-tal personer som höll på att drunkna i vattenmassorna. Eftersom det enda sättet att ta sig fram till det drabbade är genom helikopter, inleder Ge för livet i dagarna ett samarbete med Mercy Air och Samaritan’s Purse för att med flyginsatser bistå de nödställda. Mercy Air äger fyra flygplan och en helikopter och de insamlade medlen från Ge för livet kommer att gå till bränsle och flygtimmar så att Samaritan’s Purse kan distribuera filtar, vattenreningsverk och köksgeråd. Kostnader går också till att rädda fler ur vattenmassorna, få ut läkare till lägren där evakuerade samlats, till tält och medicin. Biståndsorganisationer har rapporterat om ett troligt kolerautbrott och att mer malaria än normalt kommer drabba området.

Hur många som dött i vattenmassorna är ännu oklart eftersom siffran ständigt ändras. Men regnfallen har varit de häftigaste sedan översvämningskatastrofen som drabbade landet år 2000. Allan Luus som är chef för Mercy Air bekymrar sig över de kraftiga regnfallen eftersom det inte är regnperiod.
– Det oroar oss att detta händer när det inte ens är regnperiod. Vår regnperiod är i mars, förklarar han och menar att man redan nu behöver förbereda sig på att det kan hända igen.

Ge Er gåva via Bg 900-5588 ange:
K527 Översvämning Mocambique
eller ge 100 kr genom att SMS:a GFL100 till 72980

Text: Matilda Hector
Foto: Matthias Reuter